Dat de Geuzenvloot die in 1574 Leiden ontzette haring meevoerde, zo'n 50 stuks per uitgehongerde inwoner, is algemeen bekend, maar niet dat die uit de vertrekhaven Schiedam kwam. En wie weet dat de Rotterdammers van Erasmus' tijd een heks verbrandden, omdat zij haringen stenen in de Schiedamse netten zou hebben laten leggen?
Historicus dr.Jan Willem Verkaik vertelt wat iedere Schiedammer van de Hollandse vis bij uitstek zou moeten weten.

Haringvissers zijn er in Schiedam al zolang de stad bestaat, maar de bedrijfstak kreeg wel een impuls in de 15e eeuw met de invoering van het haringkaken. Dit is nog te zien aan de sterk vergrote kerk; aan de kussens van het college voor de Grote Visserij; en aan het oude stadswapen met de drie glazen, ook op nettenloodjes.

Maar ook aan de 17e-eeuwse bijnaam van de Schiedammers hennepkwijlers, die te maken heeft met hoe de jongetjes op de touwbanen de vezels bevochtigden. En aan de eerste ambassadeur in Istanboel, Cornelis Haga, rijk door zijn haringplaats. Aan de zoutketen waar in de 18e eeuw de branders hun kapitale Louis XV-panden bouwden. En natuurlijk aan de jeneverindustrie, begonnen als toeleveringsbedrijf voor haringvisserij en walvisvaart.

Goed om te weten

  • De lezing zelf duurt ca. 2 uur, inclusief een pauze van een kwartier. Aansluitend kunt u nog de collectie van het borrelmuseum bekijken en jenever proeven in het café.
  • De lezing is gratis bij te wonen. De proeverij na afloop dient u zelf te betalen.

Deze activiteit is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis Schiedam.

Praktische informatie

Datum: 22 - okt 2023
Tijdstip: 15:00 — 18:00
Locatie: Hoogstraat. 92,3111 HL Schiedam
Kosten: Gratis
Contact: Rob van Klaarwater, 010-4270642